Thursday, February 4, 2010

''ProjeK D HutaN'' bdak PENGURUSAN pnye keje


Hehehe...hye smua....


da lama x on blog ni...huhu...bz skit...biasa la da final sem, kliling pnggang projek n asngment..
N 2 hari y lepas dri tarikh hari ni ak masuk dan tdo dlm hutan...coz ada projek smester..
tp ni bkan projek aku r, ni projek mmber2 budak phutanan bahagian pngurusan..tapi aku sebagai tukang sibuk bdak phutanan bhagian teknologi kayu turut turun padang mnjayakn projek ini.. boring duk bilik...lepak dlm htan pn best...aman, damai, harmoni bak kata mmber aku y bernama kuntum(nama kem)....

ku di halamaN HUTAN....


Gambar atas tu masa aku on the way nk ikut mmber aku pegi check harp trap(perangkap) dia. masa ni pkul 6.30 pagi...klau kt smenanjung gelap lg ni, tp kt sarawak ni da terang bnderang... tp kt ats ni memg sejuk...kabus memg tebal.... Sbenarnya bdak2 pngurusan ni wt projek smester utk kaji populasi hidupn liar kt Hutan Simpan Nyabau ni, atau lebih glamour di kalangan student hutan sbagai hutan Nirwana..Diorng ni kaji haiwan mcm kelawar, burung, small mamals n katak...


Masa onthway nk g site, ktorg jalan kaki jew... sejuk...ketar rasa badan..
lupa plak nk bwak bju sjuk msa msuk mlm sblum tu.....


Ha gambar bawah ni mmber aku, John Nick@Pok Nik@ Mere...hehehe
Tngok gaya posing beliau, jelas terserlah kesejukan y trpancar...






Eh cik kak kita kat sbelah ni...org tngah
sejuk dia bkan main hepy lg...adooiii... ni la
jalan y kami lalui sebelum smpai ke hutan tempat
kawasan kerja...jaraknya dri tapak
khemah lbih kurang 2 km...fuuhhhh....












Tngah syok2 jalan kaki sambil nyanyi lagu mari kita ke ladang ni....hehehe....tiba2 trdengar satu deruman...deruman yang akhirnya semakin lama semakin kuat di kotak gegendang pendengaran kami.....ini diaaaaa......


Sebuah Hillux putih milik syarikat TM
muncul dari blakang ktorng... ni mesti
staff TM nk pegi kt pencawang TM kt
atas puncak bukit ni....so ape lagi...
Bannggg....Tumpang BOleHH????











Bila da tumpang, mesti la cepat smpai ke destinasi kn3?????
Hehehe...so kami xler letih sngt bila abang driver tu seiklas hati tumpangkan kami smua...
Baik betul hati ang driver itu walaupn gaya pemanduannya di kawasan jalan hutan ini
mengalahkan gaya seorang juruterbang pesawat pejuang F-16 melakukan aksi aerobatik di angkasa raya....hehehe....

Time kasih daun ubi yer bang.... Kata mmber ku Melur a.k.a Sasi....
tu si Sasindran y pakai cap...Melur nma kem hutannye...hehehhe











Maka tibalah kami d tmpat y dituju...jangan la kalian smua ingat da tamat, pjalanan kami masih jauh..memg ler, bru smpai kt jlan nk masuk...lpas ni btul2 masuk dalam kawasan hutan...fuh letih r kali ni.....adoooiii...duk bilik minul coke main gamne lg best, tu kata bdak2 y x rajin... bg kami y memg kaki hutan pnye bdak, ni la saat y kami tnggu...masuk hutaaannnnn!!!!.....


K la gang...aku chow dulu ek...eh silap...chow skarang ekkk....nk masuk hutan... nnti lpas ni aku tnjukkan kt korang kawasan perkhemahan kami pulak...memg 5 star pnye kawasan tapak perkhemahan kami.....assalamualaikum n salam sejahtera...zzaaaaassssssssss......









1 comment: